Institute of Design in Chicago is de huidige naam van de school die in 1937 door László Moholy-Nagy werd opgericht als The New Bauhaus. Een nieuwe Bauhaus, want de oorspronkelijke school was moeten sluiten onder druk van het opkomende Nazisme in Duitsland. In de decennia na de oprichting gaven onder meer John Cage, Buckminster Fuller en Massimo Vignelli les op deze prestigieuze designschool.
Collins gaf de Institute of Design vorig jaar een rebrand, en om één of andere manier heb ik de indruk dat dit project wat onderbelicht is gebleven. Misschien komt het door mijn perspectief van op een kunstschool te hebben gezeten, maar ik vind de huisstijl die is neergezet vrij geniaal. Ik wou dus even de tijd nemen om er toch eens bij stil te staan.
Van bij mijn eerste les in het lager tot en met de hogeschool was ‘naar school gaan’ hoofdzakelijk een kwestie van input. En we werden ook beoordeeld op ons vermogen om die input zo correct mogelijk te reproduceren. Aan het KASK was dat plots anders. We kregen er uiteraard ook les, maar het zwaartepunt lag op het atelier, de plek waar we tijd kregen om op eigen houtje te experimenteren en te maken. Plots leerden we dingen, niet door iets zo goed mogelijk na te doen, maar door zelf dingen te gaan proberen.
Dat ontdekkingsproces is de focus van de Institute of Design rebrand. Zes eenvoudige geometrische shapes vormen de basis van typografie, iconen, en grafische patronen. Deze zien er door de modulaire structuur nooit volledig afgewerkt uit, maar dat is net hun kracht. Slim motion design toont hoe de grafische uitwerkingen tot stand komen, en mede daardoor geven ze je de indruk dat je zelf ook aan de slag kan gaan met deze bouwblokken.
Daarmee zit één van de belangrijkste zaken die je leert op een kunst- of designschool al in de basis van de brand verwerkt: dat design geen substantief is, maar een actief werkwoord, een proces. En bovendien een proces waar veel verschillende uitkomsten mogelijk zijn.
Slechts weinigen hebben het in zich om op de eerste dag aan de academie complexe ontwerpen te beginnen maken. Maar iedereen kan wel meteen met een brand als dit aan de slag, en kan met de vormen nieuwe antwoorden bedenken op vragen als “hoe ziet een letter ‘R’ er uit?” en “hoe kunnen we een affiche voor X layouten?”. Je leert meteen hoe laagdrempelig het is om te beginnen designen, je kan er bijna spelenderwijs mee beginnen. En dat met gewoon enkele basisvormen. Wat een fantastisch concept voor de brand van een designschool.
Bekijk de volledige case op de website van Collins.