Ik zit regelmatig naar mijn oude, kleine CRT televisie te staren, Super Nintendo controller stevig in m’n handen geklemd, terwijl ik de bounty hunter Samus Aran vakkundig doorheen de Planeet Zebes probeer te gidsen in Super Metroid. Of in de zetel met m’n Nintendo Switch, verbeten aan het proberen om mijn rondetijden in Mario Kart 8 enkele seconden scherper te stellen. Ik ben opgegroeid met de games van Nintendo, en ik heb ze tijdens het volwassen worden nooit losgelaten.
Mijn favoriete console van weleer is de Game Boy, de geliefde grijze baksteen uit de jaren ‘90. De purist in mij speelt graag nog eens een potje Super Mario Land op de originele hardware, maar dat is best een uitdaging. Als je moderne schermen gewoon bent is het telkens ferm aanpassen aan het groene, donkere LCD scherm van die originele Game Boy.
Gelukkig is er Analogue, een Amerikaanse product design studio en ontwikkelaar. Die zijn gespecialiseerd in het maken van producten die het mogelijk maken om retro games in optimale, moderne omstandigheden te beleven. Twee jaar geleden hebben ze de Analogue Pocket gelanceerd, een handheld console waarmee je al je oude Game Boy games (en die van enkele andere platformen) kan spelen in modern comfort. Het design is overduidelijk gebaseerd op dat van de klassieke Game Boy Pocket, maar de hardware zelf is state-of-the-art, met onder meer een hoge-resolutie display, opladen via USB-C, en een HDMI-aansluiting om je Game Boy games op de televisie te spelen.
Van die Analogue Pocket is deze week een nieuwe versie aangekondigd: de Classic Limited Editions. Technisch zijn die hetzelfde als de oorspronkelijke Analogue Pocket (die in zwart of wit kwam), maar deze keer in acht kleuren die je instant herkent als je vroeger een Game Boy Pocket, Color of Advance hebt gehad. Na de limited edition transparante designsvan enkele maanden terug maakt Analogue dus een nieuwe ode aan de klassieke handhelds van Nintendo. Ik hou van hoe zuiver de iconische Game Boy vorm is uitgepuurd in de Analogue Pocket.
Wat Analogue als bedrijf ontzettend interessant maakt is dat ze als enige in de niche van retro gaming resoluut de moderne kaart trekken op vlak van product design en esthetiek. Hun producten hebben een uitgesproken high tech uitstraling, en zijn hoogwaardig in afwerking (en bijgevolg niet goedkoop). Wat Teenage Engineering doet in de muziekwereld, probeert Analogue te doen in de game industrie.
Ik wil het logo en de brand van Analogue trouwens ook even apart vermelden. De huisstijl, ontworpen door Cory Schmitz, brengt de nodige rust en serieux, en staat in schril contrast met de vaak schreeuwerige en tacky brands waar de gaming wereld mee overloopt. Ook op dat vlak is Analogue best uniek.